Bijna vier jaar nadat Rona Tammer haar idee had gelanceerd bij Gouda Bruist, is zaterdag het resultaat gepresenteerd: Kijk op Straat,  een kloek boek van 300 pagina’s, schitterend vormgegeven door Peterpaul Kloosterman. Met 1054 creatieve foto’s van Goudse straten anno nu en tien gedichten, gemaakt door 48 (Goudse) fotografen, tien dichters en het zeskoppig Kijk Op Straatteam.

Financieel mogelijk gemaakt door Gouda Bruist, het Fonds Gouda750 en een heleboel crowdfunders, die al voor de presentatie een exemplaar hadden besteld.

Alle straten van Gouda? Nee, niet allemaal; een aantal paden en hoven die alleen dienen als parkeerplaats is weggelaten. Helaas ontbreekt ook de Doggersbank, die volgens onze gegevens in zijn geheel in Reeuwijk ligt. Nee dus.

Het was een feestelijke bijeenkomst in Gouda Studio’s omlijst met toepasselijke Kijk op Straatcakejes.
We zagen een fragment van het Bruispunt waar Rona haar idee voor het eerst lanceerde (gebaseerd op Rockin’ Rotterdam van Janet Haines en de Royal Photographic Society) en na haar verhaal over de voortgang van het project, deelden de fotografen Freyja Borger, Jeroen de Haan en Sia Windig ervaringen en foto’s met de aanwezigen. 
Na de ode van Chris Bellekom op de binnenstad kreeg wethouder Thierry van Vugt het 1e exemplaar (met nummer 2), terwijl nummer 1 natuurlijk naar niemand anders kon dan naar de bekendste Goudse fotograaf en journalist, Marianka Peters.

Daarna kregen ook alle (aanwezige) makers hun exemplaar, al dan niet vergezeld van een set ansichtkaarten (te koop voor 2,50 euro) en /of een poster met Goudse deuren.

En dit is nog maar het begin: zaterdag 16 april opent om 16.00 uur in Gouda Studio’s de eerste binnenexpositie, met twintig foto’s op groot formaat.

Tijdens het feesthalfjaar komt er ook een reizende binnenexpositie en een dito buitenexpositie, die begint in de Vroesentuin.
Houd deze website en de Facebookpagina kijkopstraatgouda in de gaten voor meer informatie.

De boeken zijn te koop bij:
Boekhandel Verkaaik, Lange Tiendeweg 35
Boekhandel Smit, Korte Tiendeweg 19
The Gouda Shop, Korte Groenendaal 26
The Cheese Experience, Agnietenstraat 21
Shop bij expositie Gouda Maakt, De Zeepfabriek, Buurtje 5-9
Gouda Studio’s, Oosthaven 12

Dank aan alle fotografen en dichters voor hun vrijwillige deelname; Rik Bos voor hulp bij de website; burgemeester Pieter Verhoeve voor zijn voorwoord en drukkerij Roeloefs.

We hebben nog blauwe vingers van het nummeren (en zijn daar nog niet helemaal klaar, 750 is best veel) maar zijn vooral trots op onze bijdrage aan het feestthema: Geef Gouda door.

Het Kijk op Straatteam:
Gerda den Hollander, Geri van Ittersum, Judith Ivens, Peterpaul Kloosterman, Heleen van Praag (die door ziekte ontbrak) en Rona Tammer